Gitaar

De akoestische gitaar is een veelzijdig instrument. Je kunt er allerlei stijlen muziek op spelen zoals pop, blues, jazz,  klassiek, country/folk, en flamenco. De akoestische gitaar kan een begeleidingsinstrument zijn, bijvoorbeeld bij zang,  maar ook een solo instrument.
Het woord akoestisch wil eigenlijk zeggen dat het instrument zijn eigen klank voortbrengt. Daarvoor is een klankkast nodig. In het Engels noem je dat wel een “hollow-body” gitaar. Dit in tegenstelling tot een “solid-body” zoals de elektrische gitaar. Deze heeft een massieve “kast” en heeft een versterker en een  luidspreker nodig om te klinken.
Een akoestische gitaar kan bespannen zijn met stalen snaren of met nylon snaren. Een gitaar met nylon snaren noemen we een Spaanse of klassieke gitaar. Het indrukken van nylon snaren doet minder pijn aan de vingers is daarom, zeker voor kinderen, aan te raden om mee te beginnen.

Tips en adviezen

Het klankbord van een gitaar is het bovenblad. Het is daarom zaak om er bij de aanschaf op te letten dat het instrument een massief bovenblad heeft. Zeer goedkope gitaren hebben dit vaak niet en klinken dan ook aanzienlijk minder mooi. Verder moet een gitaar natuurlijk zuiver zijn en niet zwaar te bespelen.
Voor kinderen zijn er Spaanse gitaren in verschillende formaten.  Welke grootte het meeste geschikt is  hangt af van de lengte van het kind. Een gitaardocent kan hierover goed advies geven. De prijs van een goede lesgitaar ligt tussen de 150 en 200 euro. Er zijn natuurlijk ook goedkopere modellen.

Vraag een proefles aan!

Vraag vrijblijvend een proefles aan voor deze lessoort om er achter te komen of dit iets voor je is.